Datum objave: 2. listopada 2025.
Kategorija: Naslovnica | Vijesti

Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane

Učenici osmih razreda OŠ Velika Pisanica obilježili su Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane koji se obilježava 29. rujna. Gubitak i bacanje hrane nisu samo ekološki problem, već i etički, ekonomski i društveni. Jedna od strategija koja nam pomaže u smanjenju navedenog problema je i planiranje obroka. Učenci su stoga naučili što je zdrava hrana, što ima svaka skupina hrane nudi te su timski osmislili tjedni jelovnik. Planiranjem unaprijed za cijeli tjedan lakše ćemo ostvariti raznolikost u prehrani kao i smanjiti njen gubitak ukoliko pravilno rasporedimo količinu i sastav obroka.

Cilj nam je bio objasniti važnost konzumacije hrane iz različitih prehrambenih skupina kako bi  tijelo dobilo sve potrebne hranjive tvari za održavanje snage, energije i vitalnosti, dok istovremeno vodimo računa o klimatskim promjenama i smanjenju otpada hrane.

Nakon radionice, učenici su složili pano uz poruku svima nama kako svaki dan „malim korakom“ možemo donositi odluke kojima doprinosimo održivijem društvu.

Tekst pripremila: Marina Malešević

Pročitajte još

Doček prvašića

Doček prvašića

U našoj školi održana je svečana priredba povodom dočeka prvašića. Poseban dan za najmlađe učenike škole organizirali su učitelji i učenici razredne nastave pod vodstvom učiteljice Marije Dent. Program je započeo toplim riječima dobrodošlice nakon čega su uslijedile...

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content