Učenici osmih razreda OŠ Velika Pisanica obilježili su Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane koji se obilježava 29. rujna. Gubitak i bacanje hrane nisu samo ekološki problem, već i etički, ekonomski i društveni. Jedna od strategija koja nam pomaže u smanjenju navedenog problema je i planiranje obroka. Učenci su stoga naučili što je zdrava hrana, što ima svaka skupina hrane nudi te su timski osmislili tjedni jelovnik. Planiranjem unaprijed za cijeli tjedan lakše ćemo ostvariti raznolikost u prehrani kao i smanjiti njen gubitak ukoliko pravilno rasporedimo količinu i sastav obroka.
Cilj nam je bio objasniti važnost konzumacije hrane iz različitih prehrambenih skupina kako bi tijelo dobilo sve potrebne hranjive tvari za održavanje snage, energije i vitalnosti, dok istovremeno vodimo računa o klimatskim promjenama i smanjenju otpada hrane.
Nakon radionice, učenici su složili pano uz poruku svima nama kako svaki dan „malim korakom“ možemo donositi odluke kojima doprinosimo održivijem društvu.
Tekst pripremila: Marina Malešević