2019-10-25 13:13:37

''Posadi drvo, ne budi panj'' u našoj školi

Dana 25. listopada 2019. godine učenici OŠ Velika Pisanica (8.b, 5.a i 6.a ) sudjelovali su u akciji ''Posadi drvo, ne budi panj''. Učenici su zajedno s učiteljicom prirode Marinom Malešević, spremačicama Dijanom Dinjar i Ljiljom Horgoš, domarom Alenom Šikačem  posadili 300 komada sadnica kaline (Ligustrum ovalifolium) u stražnjem dijelu školskog dvorišta. Cilj akcije je:  

- nabava drveta (živice) za uređenje školskog vrta u svrhu borbe protiv globalnog zagrijavanja kao najjednostavniji i najučinkovitiji način borbe pojedinca protiv klimatskih promjena

- edukacija učenika

- izrada plakata

-  izrada prezentacije pomoću koje informiramo o podacima i akciji te potičemo brigu o održivom razvoju

- poticanje učenika na Građanski odgoj i očuvanje okoliša

- suradnja škole i Šumarije Velika Pisanica pri nabavi sadnica te savjetodavno

- volonterski rad učenika (sadnja, proučavanje) i učitelja (edukacija, organizacija), suradnja s Lag-om Sjeverna Bilogora.

Preko društvene mreže Facebook pokrenuta je građanska akcija “Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25.,26. i 27.10.2019.”. Inicijativa je potaknuta velikom ekološkom katastrofom koja se dogodila u obliku požara u prašumi Amazoni i Sibiru. Zahvaljujemo se Lag-u Sjeverna Bilogora na donaciji sadnica (vrijednost sadnica je oko 1.000,00 kn) te svima koji su sudjelovali u akciji.

Članak napisala: Ivana Haić

https://danikolektivnesadnje.org/

https://nature4climate.org/unsg-and-climate-week/

http://www.lag-sjeverna-bilogora.hr/

 


Osnovna škola Velika Pisanica