Opsežna studija potvrdila zašto je potrebno jesti povrće, voće i žitarice
Autor: Ivana Merc, 11. 3. 2015.
Znanstvena studija napravljena je na uzorku od 450 000 osoba. Studija je potvrdila da osobe koje su sklonije konzumaciji povrća, voća i integralnih žitarica imaju manji rizik za smrt od posljedica bolesti srca. U prosjeku su ispitanici čija je prehrana bila više od 70% biljnog podrijetla imali 20% manji rizik za smrt od posljedica bolesti srca nego ispitanici kojima je više od 50% konzumiranih kalorija bilo podrijetlom iz mesa, mliječnih proizvoda i jaja. Sudionici istraživanja iz prve skupine su imali i manji rizik za smrt od možanog udara, dodaju znanstvenici s Imperial College London. Po riječima istraživača, pri izračunu rizika su uzeli u obzir čimbenike poput tjelesne mase ispitanika, te učestalosti tjelovježbe i stupnja obrazovanja.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |