preskoči na sadržaj

Osnovna škola Velika Pisanica

 > Naslovnica
Vijesti

Raštika na školskom jelovniku

Autor: Ivana Haić, 26. 3. 2021.

Učenici naše škole su u petak, 26.3.2021. godine u školskoj kuhinji konzumirali raštiku s kuhanim krumpirom, ribom i i raženim kruhom. Raštika je uzgojena u školskom plasteniku, a flance raštike posadili su učenici 5.a razreda s učiteljicom Jasminkom Crnković. Naši kuhari su pripremili ovu zdravu namirnicu u sklopu projekta Živjeti zdravo sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Republike Hrvatske. Raštika je posađena još u listopadu 2020. godine u sklopu projekta Obrazovanje za održivi razvoj sa Udrugom Z.M.A.G., a presađena je u plastenik u studenom 2020. godine. Plastenik je donacija Ministarstva poljoprivrede u skolpu projekta Shema školskog voća. Raštika ili lisnati kelj, zeljasto je mediteransko povrće koje je dostupno u gotovo sva godišnja doba. Zelene je boje i slatko – gorkastog okusa.

Raštika se odavno uzgaja, a u Hrvatskoj se može naći u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Raštika je biljka bogata mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku

Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Rašika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C – samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline.

Raštika može poslužiti za:

  • popravljanje problema s visokim krvnim tlakom
  • jačanje kostiju
  • odlična za dodatak kalcija onima koji ne mogu jesti mliječne proizvode
  • trudničku prehranu radi visoke razine folne kiseline
  • smanjivanje rizika bolesti srca
  • poboljšavanje zdravlja očiju

Kupusnjača raštika dobro podnosi sve vremenske uvjete. Može lako podnijeti ljetne visoke temperature, a ne smeta joj niti snijeg i temperature ispod nule. Lako se uzgaja i može biti dostupna kroz cijelu godinu. Najbolja je za brati na kraju sezone – tijekom hladnih zimskih mjeseci. Tada ima i najbolji okus. (izvor: net.hr)

Članak napisala: Ivana Haić








EU PROJEKTI

 

 

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Velika Pisanica / Hrvatskih mučenika 3, HR-43270 Velika Pisanica / os-velika-pisanica.skole.hr / ured@os-velika-pisanica.skole.hr
preskoči na navigaciju